«Громадська синергія» – проект, метою якого є посилення впливу громадськості на темпи та якість реалізації євроінтеграційних реформ в Україні через активізацію двох проєвропейських Платформ:

Проект фінансується Європейським Союзом, співфінансується та реалізується Міжнародним фондом «Відродження»

12-04-2019
iconАналіз політики, адвокація та діалог зацікавлених сторін
iconКомунікація та підвищення обізнаності
Безпечність та якість харчової продукції
Довкілля

Аграрії та екологи: співпраця починається з організацій громадянського суспільства

8 квітня у м. Київ Інформаційний центр «Зелене досьє» організував дискусійний майданчик між представниками екологічних та аграрних організацій. Він започаткував міжсекторальний діалог у сфері спільної діяльності з імплементації законодавства ЄС та інтеграції екологічної політики в аграрну галузь.

«Що таке ОВД?» – перериває презентацію експерта-еколога журналіст, який спеціалізується на аграрних питаннях. «А що таке НАССР?» – вимагає пояснення експерт з екологічних питань. Чи насправді соціологічні дослідження в масштабах країни відображують реальність конкретного села на Житомирщині? Як поєднати протилежні життєві погляди й потреби членів однієї об’єднаної територіальної громади? Питання, які обговорюють на дискусійному майданчику фахівці з питань екології та сільського господарства (громадські організації, міжнародні проекти, професійні асоціації), зрештою виходять за вузькі галузеві межі. І виявляється, що межі між аграрним бізнесом і захистом довкілля досить умовні, точніше – їх практично не існує, все взаємопов’язане з усім.

Експорт українського меду зменшився через масове отруєння бджіл отрутохімікатами, якими аграрії кропили поля, щоб захистити від шкідників і збільшити експорт зернових. Клімат потерпає від викидів парникових газів від сільського господарства, а сільське господарство має перебудовуватися через зміну клімату й пересування агрокліматичних зон. І – так далі. А фермер, маючи господарство з переробкою продукції, має точно знати, як впровадити Міжнародну систему аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP — Hazard Analysis and Critical Control Points), тому що вона вже інтегрована в законодавство ЄС і її впровадження затверджено в Україні Законом «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Якщо ж він захоче розширити своє господарство, то йому доведеться виконувати закон «Про оцінку впливу на довкілля» (ОВД). Тобто, фермеру доводиться розбиратися і в нововведеннях аграрних, і у вимогах екологічних. І це нормально. Не нормально те, що між аграрними та екологічними структурами на всіх рівнях досі були дуже слабкі зв’язки, через що виникали численні непорозуміння та неузгодженості.

Зустріч на Дискусійному майданчику (м. Київ, 8 квітня 2019 р.) між представниками екологічних та аграрних організацій, започаткувала міжсекторальний діалог у сфері спільної діяльності з імплементації законодавства ЄС та інтеграції екологічної політики в аграрну галузь на рівні організацій громадянського суспільства (ОГС). У дискусії взяли участь близько 50 осіб з 12 областей України: представники аграрних та екологічних ОГС, члени робочих груп Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, представники проектів технічної допомоги та аграрних мас-медіа.

На Дискусійному майданчику говорили про загальні тенденції – перетини екологічних та аграрних питань і розвиток сільських територій у світлі екологічних вимог; обговорювали проблеми й успіхи конкретних проектів та кампаній; визначали спільні підходи до співпраці на рівні організацій громадянського суспільства. А також розробили рекомендації для урядових структур щодо міжвідомчої співпраці на офіційному рівні.

Ці рекомендації будуть представлені учасникам Міжвідомчої зустрічі представників Міністерства аграрної політики та продовольства і Міністерства екології та природних ресурсів щодо наскрізних євроінтеграційних питань. Інформаційний центр «Зелене досьє» сподівається, що зустріч, ініційована Робочою групою 5 Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, відбудеться незабаром.

Ознайомитись з презентаціями експертів можна за посиланням https://drive.google.com/drive/folders/11gVbSOKUKV-tVH047F12k1xjwk7LyhgG?usp=sharing

Відкрити всі фото

Захід відбувся в рамках проекту «Адаптація до законодавства ЄС: практика впровадження», що виконується МБО «Інформаційний центр «Зелене досьє» за фінансової підтримки Європейського Союзу  та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково  відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Новини

найближчі події

133 запросов за 0,285 секунд.