«Громадська синергія» – проект, метою якого є посилення впливу громадськості на темпи та якість реалізації євроінтеграційних реформ в Україні через активізацію двох проєвропейських Платформ:

Проект фінансується Європейським Союзом, співфінансується та реалізується Міжнародним фондом «Відродження»

07-06-2019
iconНавчання
Довкілля

Експерти ЕПЛ закликали громадськість не зривати громадські слухання під час оцінки впливу на довкілля

7 червня 2019 року МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) провела в Одесі тренінг з оцінки впливу на довкілля (ОВД) для представників громадськості та органів місцевого самоврядування. Ця процедура застосовується в усіх країнах Європейського Союзу та дозволяє попередити заподіяння шкоди довкіллю від реалізації таких проектів як будівництво автомагістралей, видобування корисних копалин, здійснення рубки лісу тощо. В Україні ОВД запрацювало ще з 2017 року завдяки Угоді про асоціацію Україна-ЄС. Водночас, громадськість і досі не бере належної участі у цьому процесі.

«Процедура ОВД складається з декількох етапів. Спочатку підприємство інформує про свої плани почати, наприклад, будівництво. Після цього громадськість впродовж 20 днів може давати свої застереження на основі яких підприємство готуватиме звіт з ОВД. Потім звіт має знову пройти громадське обговорення і тільки після цього він передається для аналізу уповноваженому органу влади. На основі проведеного аналізу орган влади приймає рішення про погодження планової діяльності», – розповідає Софія Шутяк, провідний юрисконсульт ЕПЛ.

«ОВД є додатковим стимулом для підприємств обирати оптимальне місце для забудови та технології, які менше шкодитимуть довкіллю. Завдяки ОВД у плюсі залишаються усі – бізнес не втрачає гроші, а громадськість не потерпає від шкідливого будівництва»,додала Єлизавета Алексєєва, провідний юрисконсульт ЕПЛ.

Експерти ЕПЛ пояснюють, що Оцінка впливу на довкілля це дієвий інструмент в руках громадськості, який дає велику можливість впливати на планову діяльність. Усі коментарі та зауваження, висловлені учасниками слухань, в обов’язковому порядку враховуються в ході прийняття рішення про допустимість чи недопустимість здійснення такої діяльності. Та ОВД має відбуватися за чітко визначеною процедурою. Часом учасники проводять голосування на слуханнях проти будівництва, хоча це не має під собою жодного юридичного підґрунтя і ніяк не вплине на рішення державних органів влади.

Водночас на практиці трапляються ситуації, коли громадськість намагається зірвати громадські слухання: люди блокують вхід до приміщення, де відбуваються слухання, навмисно перекрикують представника підприємства або органу влади. До прикладу, у січні 2019 року під час громадських слухань проекту будівництва сміттєпереробного заводу у Львові, учасники вигукували «Ганьба!», співали Гімн України та навіть колядували[1].

Експерти ЕПЛ наголосили, що зриваючи слухання, громадськість шкодить сама собі. Мета слухань – отримати від громадськості важливу для прийняття рішення інформацію. Експерти ЕПЛ закликають людей брати участь у громадських слуханнях з Оцінки впливу на довкілля та чітко дотримуватись порядку їхнього проведення.

Додаткова інформація:

Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) проводила тренінг у рамках проекту «Активізація європейських екологічних процедур ОВД та СЕО в Україні» за підтримки проекту «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним фондом «Відродження». Захід проходив під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

[1] https://portal.lviv.ua/news/2019/01/25/u-lvovi-zirvali-gromadski-sluhannya-shhodo-smittyepererobnogo-zavodu

Новини

найближчі події

129 запросов за 0,241 секунд.