«Громадська синергія» – проект, метою якого є посилення впливу громадськості на темпи та якість реалізації євроінтеграційних реформ в Україні через активізацію двох проєвропейських Платформ:

Проект фінансується Європейським Союзом, співфінансується та реалізується Міжнародним фондом «Відродження»

12-09-2018
iconАналіз політики, адвокація та діалог зацікавлених сторін
Транскордонне співробітництво

Міжнародна експертна дискусія щодо перспектив розвитку територіального співробітництва України, Білорусі та Молдови

12 вересня 2018 року Центр транскордонного співробітництва (ЦТКС, Чернігів) провів у м. Київ міжнародну експертну дискусію «Розвиток територіального співробітництва України, Білорусі та Молдови: через транскордонні проекти до сталого розвитку». Захід проводився в рамках проекту ЦТКС «Посилення впливу громадськості на розвиток територіальної співпраці України, Білорусі та Молдови», який реалізується під егідою Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства та Асоціації регіональних аналітичних центрів за фінансової підтримки Європейського Союзу і Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія».

Участь в дискусії взяли представники офіційних європейських інституцій, міжнародних донорських структур, центральних органів державної влади та неурядових громадських організацій з України, Білорусі, Молдови, Словаччини та Чехії, які брали безпосередню або опосередковану участь в підготовці, впровадженні та реалізації Програм територіального співробітництва Східного партнерства «Білорусь-Україна» та «Молдова-Україна».

Зокрема, на міжнародному заході були присутні представники Комітету регіонів ЄС, Асоціації європейських прикордонних регіонів, GIZ, Міжнародного фонду «Відродження», Директорату регіонального розвитку Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України, ГО «Експертна група «Сова», ГО «Україна-Польща-Німеччина», ГО «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу», Гомельського регіонального агентства економічного розвитку (Білорусь), Інституту розвитку та соціальних ініціатив (Молдова), Карпатського фонду (Словаччина), Єврорегіону «Ніса» (Чехія) та ін.

На початку експертної дискусії, Борис Уваров, заступник голови Ради Центру транскордонного співробітництва, презентував проект «Посилення впливу громадськості на розвиток територіальної співпраці України, Білорусі та Молдови». Проект реалізується в Чернігівській, Київській, Житомирській, Волинській, Рівненській областях (Програма «Білорусь-Україна») та Чернівецькій, Вінницькій, Одеській областях (Програма «Молдова-Україна»). В свою чергу, Євген Романенко, керівник проекту ЦТКС, розповів про дослідження програм EaPTC, які проводились у цих регіонах.

Про особливості проведення дослідження в регіонах України розповіли заступник голови правління ГО «Експертна група «Сова», регіональний партнер проекту по Київській області Лариса Пільгун, представник ГО «Україна-Польща-Німеччина», регіональний партнер проекту по Вінницькій області Андрій Кавунець та експерт ГО «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» регіональний партнер проекту по Волинській області Дмитро Безвербний. Не дивлячись на наявність окремих негативних аспектів реалізації Програм «Білорусь-Україна» та «Молдова-Україна», що були виявлені в процесі дослідження, всі експерти зійшлися в думці, що вказані Програми обов’язково мають бути продовжені, оскільки вони позитивно впливають на динаміку розвитку транскордонного співробітництва українських областей.

Директор Гомельського регіонального агентства економічного розвитку (Білорусь), член Спільного керівного комітету Програми «Білорусь-Україна» Віктор Бурий розповів про проекти, які отримали підтримку в рамках Програми «Білорусь-Україна» та в яких аплікантами або партнерами виступали білоруські організації. Серед основних проблемних аспектів реалізації Програми експерт назвав дефіцит інформації щодо заходів Програми та діяльності в рамках підтриманих проектів, а також те, що в Білорусі до цього часу не зареєстрували 4 або 5 підтриманих проектів. Для удосконалення Програми «Білорусь-Україна» білоруський фахівець порадив:

  • створити технічний секретаріат для управління реалізацією Програми;
  • створити сайт Програми;
  • надати можливості для комерційних організацій виступати в якості бенефіціарів по пріоритету «Розвиток малого та середнього підприємництва».

В свою чергу, представник Молдови, координатор функціонального відділу економіки Інституту розвитку та соціальних ініціатив, координатор Робочої групи №2 «Економічна інтеграція та зближення з політиками ЄС» Молдавської національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства Віорел Ківріга зробив короткий аналіз переваг та недоліків Програми територіального співробітництва «Молдова-Україна», а також висловив відповідні рекомендації. Фахівець зазначив, що головними проблемними аспектами, з якими зіткнулися молдовські організації, були складність в пошуку партнерів, які мають досвід реалізації великих проектів, а також відсутність достатніх знань щодо написання та реалізації складних проектів. Серед труднощів, які виникали у бенефіціарів, В.Ківріга виокремив процес реєстрації проектів, забезпечення співфінансування проектів та складні фінансові процедури, що застосовуються до органів влади України. Підіймаючи питання щодо вироблення рекомендацій в контексті удосконалення Програми «Молдова-Україна», експерт висловив думку про те, що в майбутньому періоді було б доцільно оновити пріоритети, перейти на процедуру подачі заявки у 2 фази (концептуальна та основна заявки), скоротити часові рамки для процедур відбору проектів, скоротити суму співфінансування, ліквідувати бюрократичні процедури, а також спростити процедуру звітності.

Під час свого виступу директор Карпатського фонду (Словаччина), член Керівного комітету Форуму громадянського суспільства Східного партнерства Лаура Діттельподілилась досвідом співпраці Карпатського єврорегіону з європейськими донорськими організаціями, а також розповіла про роль Форуму громадянського суспільства Східного партнерства в забезпеченні підтримки ЄС транскордонного співробітництва. Зокрема, фахівець наголосила, що Форум громадянського суспільства є унікальною платформою для розвитку транскордонного співробітництва, оскільки забезпечує підготовку письмових рекомендацій офіційним структурам на ранній стадії прийняття політичних рішень в країнах-членах Східного партнерства та ЄС, проводить адвокаційні кампанії з актуальних питань, моніторить та забезпечує реалізацію досягнутих домовленостей між ЄС та країнами партнерами з країн Східного партнерства, а також підтримує проекти регіонального виміру за рахунок реалізації механізму т.зв. регрантінгу.

Про досвід Чехії в розвитку регіонів за рахунок здійснення транскордонного співробітництва, а також використання можливостей Асоціації європейських прикордонних регіонів та Комітету регіонів для просування інтересів прикордонних територій розповів заступник виконавчого директора Єврорегіону «Ніса» (Чехія), віце-президент Асоціації європейських прикордонних регіонів, член Комітету регіонів ЄС Павел Бранда. Чеський експерт підкреслив, що Асоціація європейських прикордонних регіонів є найбільшою асоціацією (транскордонних регіонів) в Європі, яка забезпечує обмін досвідом між членами щодо розвитку транскордонного співробітництва, а також проводить адвокаційні кампанії на рівні ЄС, що дозволяє впливати на політику Євросоюзу та вироблення різноманітних програм підтримки регіонального розвитку. В свою чергу, за даними П.Бранди, Комітет регіонів є офіційним органом ЄС, який виконує консультативну функцію, складається з місцевих та регіональних політиків зі всіх країн-членів ЄС, має 5 тематичних комісій, щорічно проводить Конференцію регіональних та місцевих влад для Східного партнерства (CORLEAP), яка є політичним форумом місцевих та регіональних влад з країн Європейського Союзу та країн Східного партнерства.

Підбиваючи підсумки міжнародної експертної дискусії, Борис Уваров наголосив, що всі думки та пропозиції, що були висловлені учасниками заходу в ході обговорення тематики територіального співробітництва України, Білорусі та Молдови, будуть враховані експертами Центру транскордонного співробітництва під час підготування фінального звітного документу за результатами дослідження. Фахівець черговий раз підкреслив, що вироблені рекомендації з удосконалення практики надання та використання допомоги Україні з боку Європейського Союзу в рамках Програми територіального співробітництва Східного партнерства найближчим часом будуть доведені до основних стейкхолдерів в рамках трирівневої адвокаційної кампанії, в т.ч. з використанням можливостей Комітету регіонів ЄС, Асоціації європейських прикордонних регіонів та Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Джерело: Центр транскордонного співробітництва 

Новини

найближчі події

130 запросов за 0,237 секунд.