«Громадська синергія» – проект, метою якого є посилення впливу громадськості на темпи та якість реалізації євроінтеграційних реформ в Україні через активізацію двох проєвропейських Платформ:

Проект фінансується Європейським Союзом, співфінансується та реалізується Міжнародним фондом «Відродження»

20-09-2018
iconНавчання
Довкілля

Оцінка впливу на довкілля дозволить збалансувати інтереси бізнесу та громадськості – експерти ЕПЛ

17-18 вересня 2018 року у м. Одеса Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) провела спеціальний тренінг для представників бізнесу про нову проєвропейську процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД). Вона була введена 18 грудня 2017 року Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» на виконання Угоди про асоціацію із ЄС.

«Для отримання рішення про проведення господарської діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля, представники бізнесу повинні пройти процедуру ОВД планованої діяльності», – зазначила Софія Шутяк, провідний юрисконсульт ЕПЛ. «Невід’єНевід’ємним елементом процедури оцінки впливу на довкілля є участь громадськості, яка покликана покращити якість проектних і управлінських рішень», – додала Єлизавета Алексєєва, керівник інформаційно-аналітичного відділу ЕПЛ.

Експерти розповіли про права та обов’язки бізнесу під час проходження процедури ОВД, починаючи з етапу інформування уповноваженого органу влади та громадськості про намір провадити плановану діяльність (подання повідомлення) і завершуючи етапом отримання висновку з ОВД та рішенням про провадження планованої діяльності. Так, представники бізнесу зобов’язані подати повідомлення про планову діяльність, забезпечити підготовку звіту з ОВД та є відповідальними за його зміст, оприлюднити оголошення про початок громадського обговорення тощо. Водночас вони вільні у виборі виду планованої діяльності, у виборі суб’єкта, який буде формувати звіт з ОВД, а також у виборі уповноваженого органу влади, який у подальшому видаватиме висновок з ОВД.

Експерти наголосили, що участь громадськості у процедурі ОВД має додаткові переваги для суб’єктів господарювання. Громадськість може надати бізнесу додаткову цінну інформацію та характеристику обраної для планованої діяльності території чи технології. На практиці це часто дозволяє попередити ризики, у тому числі фінансові, або ж обрати більш розумний та кращий варіант реалізації проекту.  Відкритість бізнесу до громади дозволить не лише врахувати інтереси громадськості, але й попередити виникнення конфліктів під час реалізації проектів. У результаті участі бізнесу, громадськості та представників влади у процедурі ОВД досягається спільна мета – охорона довкілля, яке є суспільним благом, і стан який впливає на кожного.

Довідкова інформація: Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) проводила семінар у рамках проекту «Активізація європейських екологічних процедур ОВД та СЕО в Україні» за підтримки проекту «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним фондом «Відродження». Захід проходив під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродженн

Новини

найближчі події

129 запросов за 0,248 секунд.