«Громадська синергія» – проект, метою якого є посилення впливу громадськості на темпи та якість реалізації євроінтеграційних реформ в Україні через активізацію двох проєвропейських Платформ:

Проект фінансується Європейським Союзом, співфінансується та реалізується Міжнародним фондом «Відродження»

29-11-2018
iconКомунікація та підвищення обізнаності
Довкілля

ОВД та Смарагдова мережа: нові можливості для майбутніх біологів

22 листопада 2018 року аналітик Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) Петро Тєстов провів лекцію про сучасні євроінтеграційні механізми охорони природи в Інституті природничих наук ЧНУ ім. Богдана Хмельницького. Цього разу темою обговорення стали оцінка впливу на довкілля (ОВД) та Смарагдова мережа. Це вже не вперше, коли представники ЕПЛ діляться своїми знаннями та досвідом з майбутніми екологами та біологами.

Проведення такої лекції стало можливим завдяки проекту ЕПЛ «Активізація європейських екологічних процедур ОВД та СЕО в Україні», який реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія».

«Повноцінне впровадження Смарагдової мережі та ОВД в Україні потребуватиме залучення значної кількості фахових біологів та екологів, а тому дуже важливо, аби майбутні фахівці здобували під час навчання не тільки теоретичні знання. Вже зараз студенти можуть брати практичну участь у процедурі ОВД – аналізували звіти, давати свої коментарі та зауваження до них, брати участь у громадських слуханнях тощо» –, зазначив експерт ЕПЛ, Петро Тєстов.

Практичне знайомство з особливостями створення та функціонування об’єктів Смарагдової мережі необхідне студентам для майбутнього залучення як фахівці до розробки менеджмент-планів територій Смарагдової мережі, моніторингу їхнього виконання та використання цих знань у процедурі ОВД. Тому на зустрічі було розглянуто низку процедур з оцінки впливу на довкілля на Черкащині, зокрема, щодо реконструкції Черкаської ТЕЦ, будівництва нових курників МХП, розчистки річки Вільшанка тощо.

Після завершення лекції представники ЕПЛ разом з науковцями університету обговорили напрямки подальшої співпраці щодо залучення молоді до природоохоронного руху та вивчення і збереження унікальних природних об’єктів Черкащини.

ЕПЛ відкрита до співпраці з іншими вищими навчальними закладами України з метою поширення інформації про практичні аспекти застосування стратегічної екологічної оцінки (СЕО) та оцінки впливу на довкілля.

Захід проходив під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією та виключною відповідальністю МБО «Екологія-Право-Людина» і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

За детальною інформацією просимо звертатися за контактами:

Тєстов Петро, аналітик ЕПЛ+380 32 225 76 82, office@epl.org.ua, petro.testov@gmail.com

Новини

найближчі події

129 запросов за 0,246 секунд.