«Громадська синергія» – проект, метою якого є посилення впливу громадськості на темпи та якість реалізації євроінтеграційних реформ в Україні через активізацію двох проєвропейських Платформ:

Проект фінансується Європейським Союзом, співфінансується та реалізується Міжнародним фондом «Відродження»

08-05-2019
iconНавчання
Безпечність та якість харчової продукції

Семінар: «Що таке система НАССР і навіщо вона потрібна?»

16 квітня Асоціація приватних роботодавців провела семінар у Кулінарній Академії Al.Cuisine на тему: «Що таке система НАССР і навіщо вона потрібна».

Перед виробниками харчової промисловості України зараз постало питання освоєння нових ринків збуту продукції. Потенційні зарубіжні партнери висувають нашим виробникам вимоги до наявності на підприємстві ефективної системи управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів НАССР, як це регламентовано у більшості розвинених країн світу. Питання відповідальності за безпеку харчової продукції стоїть особливо гостро у зв’язку зі вступом України до СОТ та прагненням стати членом ЄС. Таким чином, необхідність введення НАССР не викликає сумніву.

Така актуальність теми зумовила наповненість зали на 100%. Серед присутніх – 20% директорів, керівників та адміністраторів, 70% склали шеф-кухарі, су-шефи і бренд-шефи, також були присутні засновники, технологи, начальники виробництв і фахівці з якості.

«Ситуація, що склалася в Україні дуже складна, законодавство з харчової безпеки змінилося, а компанії, які повинні виконувати всі вимоги навіть не обізнані належним чином», – коментує Іван Волос, провідний аудитор Системи менеджменту харчової безпеки за міжнародним стандартом FSSC 22000 і стандартам HACCP, один з спікерів семінару. «Не знають ні термінів виконання, ні коректної інформації, як і що вимагатимуть від них, де можна отримати роз’яснення. Навряд чи хтось наважиться звернутися до Держспоживслужби з питанням «Ми слухали що повинен бути НАССР, а що це і що з ним робити?». Та й фахівців, навчених належним чином, одиниці. Послуги ж міжнародних агентств по сертифікації дуже недешево коштують».

Ще одним спікером на семінарі стала Вікторія Хмара, фахівець з розробки та впровадження Системи управління безпечністю харчових продуктів на підприємствах громадського харчування і харчової промисловості.

Вікторія зазначила, що проведений семінар дозволить керівникам, власникам і кухарям закладів краще зрозуміти, які кроки необхідно зробити для дотримання законодавчих вимог. «На зустрічі відбулася жвава дискусія, що свідчить про важливість і актуальність питань, які були розглянуті. Особливо керівників установ турбують перевірки ДПСС, які будуть відбуватися вже починаючи з цього року. Наступним кроком, вважаю за доцільне проведення спільних зустрічей з представниками Харківської регіональної ДПСС для роз’яснення щодо перевірок», – каже Вікторія Хмара.

За словами організаторів, завдяки цьому заходу слухачі отримали базові знання і усвідомлення всієї глобальності питань з харчової безпеки. Тепер вони зможуть почати розроблювати і впроваджувати програми за принципами НАССР.

«На заході близько 30% з присутніх компаній вже успішно впровадили програми з санітарного прибирання, особистої гігієни. При цьому використовують професійні концентровані миючі засоби харківського виробника ТОВ «НВП« АТЛАНТІС ХІМ», ТМ PRIMATERRA. Це говорить про те, що компанії розуміють, що зміни неминучі, необхідно розвиватися і відповідати міжнародним вимогам», – розповідає І. Волос.

Семінар був проведений «Асоціацією приватних роботодавців» у межах проекту «Адаптація окремих норм Угоди про Асоціацію Україна – ЄС та підвищення обізнаності МСБ про їх виконання в частині ефективного впровадження системи забезпечення якості харчових продуктів у Харківській і Вінницькій областях» за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» у рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Новини

найближчі події

135 запросов за 0,262 секунд.