«Громадська синергія» – проект, метою якого є посилення впливу громадськості на темпи та якість реалізації євроінтеграційних реформ в Україні через активізацію двох проєвропейських Платформ:

Проект фінансується Європейським Союзом, співфінансується та реалізується Міжнародним фондом «Відродження»

06-07-2017
iconАналіз політики, адвокація та діалог зацікавлених сторін
Безпечність та якість харчової продукції
Малий та середній бізнес

Учасники круглого столу обговорили питання імплементації європейського законодавства в галузі сільського господарства

1 листопада в Національній академії наук України відбувся круглий стіл «Адаптація до законодавства ЄС: у фокусі малі та середні виробники аграрної продукції».

Участь в дискусії взяли Олександр Лозовицький (начальник відділу міжнародної інтеграції в сфері технічного регулювання в АПК, Міністерство аграрної політики та продовольства України); Роман Корінець (координатор робочої групи з розвитку сільських територій, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Офіс підтримки реформ); Юрій Оглашений (експерт проекту «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні»); Руслан Білик (експерт швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні»), а також фахівці з різних галузей сільського господарства, екології, права, менеджменту, маркетингу та виробники сільгосппродукції. Разом із усіма зацікавленими учасниками вони постаралися дати відповіді на найбільш проблемні питання щодо імплементації європейського законодавства в галузі сільського господарства: як виробникам конкретних галузей адаптуватися до стандартів ЄС? Як виконати вимоги системи контролю безпечності харчових продуктів, яка вже починає працювати в Україні? Як розібратися у базових визначеннях та термінології? Як врахувати екологічну складову? Де знайти необхідну інформацію?

Учасники круглого столу також обговорили базове дослідження «Адаптація до законодавства ЄС: у фокусі малі та середні виробники аграрної продукції», підготовлене в рамках проекту «Підвищення поінформованості малих сільськогосподарських виробників щодо адаптації до європейського законодавства» та надали рекомендації з його вдосконалення; окрім того, було досягнуто домовленості щодо подальшої співпраці. Є абсолютна впевненість, що результати роботи – практичні поради фермерам щодо адаптації до нових умов сільськогосподарського виробництва – потрібні аграріям вже зараз. Адже, незважаючи на те, що формальний процес адаптації законодавства України до стандартів ЄС просувається не так швидко, як нам хочеться, свідомі виробники готові вже сьогодні переводити свої господарства на європейські стандарти, випереджаючи офіційний процес.

Різнопланова експертиза, надана під час круглого столу, є важливим внеском у розвиток українського аграрного бізнесу, вагомою допомогою фермерам, які прагнуть стати рівними партнерами на міжнародних ринках та надійними постачальниками якісної продукції споживачам. Сьогодні організації громадянського суспільства максимально зацікавлені в тому, щоб фермери годували громадян здоровою їжею, а сільське господарство стрімко розвивалось. Тому громадські об’єднання, учасники європейських громадських коаліцій, які взяли на себе зобов’язання здійснювати моніторинг виконання Угоди про асоціацію, не чекаючи остаточних ухвалень змін у законодавстві, намагаються надати фермерам необхідну підтримку вже зараз. Крім того, напрацювання і результати проекту будуть корисними в роботі співробітникам Міністерства АПК, що відповідальні за впровадження Угоди.

Проект «Підвищення поінформованості малих сільськогосподарських виробників щодо адаптації до європейського законодавства» впроваджується Міжнародною благодійною організацією «Інформаційний центр «Зелене досьє» в партнерстві зі Спілкою Виробників Органічних Сертифікованих Продуктів «Органічна Україна» та ГО «Інститут дослідження адаптації законодавства». Цей проект реалізується за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної Платформи Форуму Громадянського суспільства Східного Партнерства.

Новини

найближчі події

129 запросов за 0,288 секунд.